Kozy
Na dojenie kozy potrebujeme vedro,
v tomto prípade 5 l; koza podojí 2 l ráno a 2 l večer; treba ju aspoň raz
denne podojiť, aby nechytila zápal. Pred dojením si umyjeme ruky; kozu
priviažeme, aby sa nemohla moc hýbať. Dojíme tak, že oboma rukami postupne
necháme cicky naplniť a stláčaním vyprázdniť; prvé výstreky nedávame do vedra,
pretože tam môžu byť nečistoty; dojíme dovtedy, kým vemeno nie je prázdne.
Mlieko sa musí po podojení hneď zcediť, potom sa zohreje v hrnci s dvojitým
dnom na 72 °C (ak sa používa na boj proti rakovine, tak sa neprevára). Kozy
obľubujú rôzne kríky, môžeme im ich ohnúť, ak sú vysoko; koza zožerie rôzne
porasty, bylinky a postupne to premení na mlieko. Mladšia koza má len 1,5 roka,
nebola ešte napárená, tak nemá vemeno. Pre kozy sa kupuje kuchynská soľ, ktorá
sa im dáva vcelku. Kozy žerú trávu, seno, suchý chlieb (nesmie byť čerstvý,
lebo im robí zle na žalúdok). Koza zožerie aj suchý chlieb na kosť.
Kupované seno (naľavo) nie je úplne
dobré, lebo je tlačené strojovo. Kozy ho zožerú a používam na podstielku pre
iné zvieratá. Ďalej tu mám domáce seno (napravo), ktoré som pokosil, sú tam
lístky, ...